Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Läs- och skrivdidaktik - Sida 1 av 1

LÀs- och skrivdidaktik : -En etnografisk undersökning

VÄr uppsats har tvÄ syften. Det första syftet Àr att vi skall utveckla kunskaper om de olika teorier och metoder som anvÀnds för lÀs- och skrivinlÀrning. Det andra syftet Àr att undersöka tvÄ klasser i tvÄ olika skolor för att se hur dessa skolor arbetar med lÀs- och skrivinlÀrning.I vÄra observationer mötte vi tvÄ skilda arbetssÀtt i de tvÄ klassrummen. Det som var gemensamt för de bÄda lÀrarna var att de utgick ifrÄn klassens behov och valde metoder som passar just deras klass. Deras val var erfarenhetsmÀssiga och inte i första hand baserade pÄ teori..

"TÀnk pÄ lÀsaren!": En studie av fyra lÀroböckers skrivdidaktik om genrer, kommunikation och interaktion

Ett problem med elevers skrivande har varit att elever utvecklat ett rituellt skrivande utan kommunikativa intentioner. Eleverna har Àven haft svÄrigheter att skapa ett eget innehÄll, vilket lett till att elever reproducerat eller plagierat material till sina texter. Till detta kommer undervisningstrend som bygger pÄ tanken att elevers skrivfÀrdigheter förbÀttras av att analysera textstrukturer. I studien granskas fyra lÀroböckers skrivdidaktik med avseende pÄ hur eleverna fÄr stöd i lÀroböckerna för utveckling av innehÄll, kommunikation med andra lÀsare samt hur den eventuella undervisningen i genrer har utformats. Resultaten visar att tankeskrivande utan tanke pÄ formkrav inte förekommer i lÀroböckerna.

Att fÄ vara en av mÄnga stÀmmor i klassens kör : En studie av hur olika uttryck av flerstÀmmighet gestaltas i lÀs- och skrivlÀrandet

SammanfattningFlerstÀmmighet Àr ett Äterkommande begrepp i vÄr lÀrarutbildning. Vi anser att flerstÀmmighet Àr en viktig del för skolans kunskapsuppdrag. VÄr avsikt med examensarbetet har varit att fördjupa vÄr kunskap om flerstÀmmighet och hur det gestaltas i elevernas lÀs- och skrivlÀrande och att undersöka vilka olika uttryck av flerstÀmmighet som framtrÀder i klassrummet.Metoden för arbetet Àr en etnografisk forskningsmetod, dÀr vi valt att anvÀnda oss av deltagande observationer, kvalitativa intervjuer och i elevintervjuerna hade vi som utgÄngspunkt en mindmap. Vid analysen av vÄrt material framtrÀdde sedan fyra olika kategorier av flerstÀmmighet som blev centrala i vÄrt resultat och vÄr diskussionsdel.UtifrÄn vÄr undersökning och den forskningslitteratur vi tagit del av har vi funnit att det finns mÄnga tillfÀllen till flerstÀmmighet och att elevers erfarenhet tas tillvara pÄ. Det som vi sett Àr att elevers erfarenheter i Ànnu större utstrÀckning borde ingÄ i undervisningen.

NÄgra pedagogers didaktiska val i lÀs- och skrivundervisning : -utifrÄn ett socialinteraktionistiskt perspektiv och med fokus pÄ utveckling av didaktisk kompetens

Ett av skolans viktigaste uppdrag Àr att skapa goda möjligheter för barnens lÀs- och skrivutveckling, dÀrav Àr det av största vikt för pedagoger att besitta en bred kompetens inom detta omrÄde. Syftet med denna uppsats Àr att diskutera nÄgra pedagogers didaktiska val i arbetet med barns tidiga lÀs- och skrivutveckling mot bakgrund av deras utbildning och arbetslivserfarenheter. Den empiriska studien belyser hur nÄgra pedagoger motiverar sina didaktiska val betrÀffande undervisningsinnehÄll och arbetsformer samt vad som pÄverkat dessa val. Studien omfattar bÄde kvalitativa intervjuer och observationer. Analysen sker utifrÄn det socialinteraktionistiska perspektivet vilket dominerar forskningen idag samt genomsyrar gÀllande styrdokument.